1η Κινητικότητα – Porto, Portugal 4/11/2019 έως 8/11/2019

Τίτλος Σεμιναρίου :

Improving School Management: from Single Person to Common
Strategy

Συμμετέχουσα εκπαιδευτικός: Μπρουχούτα Αργυρώ (ΠΕ86)

Φορέας Επιμόρφωσης: Dorea Educational Institute

1η Μέρα 04/11/2019, Δευτέρα

Τη Δευτέρα το πρωί συναντηθήκαμε στο ξενοδοχείο Ibis όπου ήταν και ο χώρος πραγματοποίησης του σεμιναρίου και ενώ συστηθήκαμε με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο επιβιβαστήκαμε σε ένα Minibus που μας έκανε μια μεγάλη βόλτα στο ιστορικό κέντρο του Porto. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής η ξεναγός μας μίλησε για την ιστορία της πόλης και αναφέρθηκε στα σημαντικότερα αξιοθέατα. Η διαδρομή που ακολούθησε το minibus κύκλωσε την πόλη και πέρασε από τη παραλιακή έχοντας θέα στον επιβλητικότατο Ατλαντικό Ωκεανό. Ο καιρός ήταν ιδιαίτερα βροχερός.

dav

Ακολουθήσαμε τη διαδρομή που ξεκινά από τον Ατλαντικό και ανηφορίζει κατά μήκος του ποταμού Ντουέρο. Μια διαδρομή που μπορείς να απολαύσεις και με το παλιό τραμ.

Τελευταίος σταθμός της περιήγησής μας το Οινοποιείο Burmester δίπλα στη γέφυρα Ponte de Luis.

Ακολούθησε ξενάγηση στο οινοποιείο, ενημέρωση για την ιστορία του κρασιού στην πόλη, για το ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται και δοκιμή των εξαιρετικών κρασιών του οινοποιείου.

2η Μέρα 05/11/2019, Τρίτη

Το σεμινάριο ξεκίνησε κανονικά στις 9:00π.μ. Ακολούθησε γνωριμία με τον εισηγητή του σεμιναρίου Luca Kolaric αλλά και αυτοπαρουσίαση των επιμορφούμενων λέγοντας λίγα λόγια ο καθένας για την ιδιότητά του, το σχολείο του και τη χώρα του.

Στη συνέχεια ο επιμορφωτής ανέπτυξε την stakeholder analysis για το σχολείο, εξηγώντας ποιοι ουσιαστικά εμπλέκονται σε μια σχολική κοινότητα αλλά και ποιος ο ρόλος του καθενός. Έπειτα ζητήθηκε από τον καθένα μας να παρουσιάσει πως διαμορφώνονται οι σχέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων στη σχολική κοινότητα στη χώρα του καθώς επίσης και τα προβλήματα που πιθανά να ανακύπτουν μέσα από αυτές τις σχέσεις.

3η Μέρα 06/11/2019, Τετάρτη

Το μάθημα ξεκίνησε αναλύοντας το στρατηγικό σχεδιασμό και διαχείριση πόρων που θα πρέπει να γίνεται σε κάθε σχολείο. Στη συνέχεια αναπτύξαμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα αναπτυξιακό πλάνο για το σχολείο μας στηριζόμενοι κυρίως στο ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τι κάνουμε καλά και σε τι υστερούμε.

Στη συνέχεια μας ζητήθηκε ως άσκηση να παρουσιάσουμε αυτό που θεωρούμε ότι αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για το σχολείο μας αλλά και κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι χρειάζεται βελτίωση. Μας ζητήθηκε επίσης να παρουσιάσουμε ένα διετές πλάνο προκειμένου να επιτύχουμε τους επιθυμητούς στόχους.

4η Μέρα 07/11/2019, Πέμπτη

Η θεματολογία της σημερινής ημέρας είχε να κάνει με τη σχολική ηγεσία. Αναλύσαμε τα είδη ηγεσίας στην εκπαίδευση και ο καθένας παρουσίασε τον τρόπο επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης στη χώρα του. Ο εκπαιδευτής ανέλυσε τα είδη ηγεσίας που συναντάμε στα σχολεία και από κοινού συν θέσαμε τα χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού ηγέτη.

Έπειτα αναπτύξαμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ως ηγέτες κίνητρα στο προσωπικό του σχολείου μας και να αυξήσουμε έτσι την παραγωγικότητά τους.

Τέλος ως Διευθυντές, ανταλλάξαμε καλές πρακτικές, αναφέροντας ο καθένας κάτι καινοτόμο που θεωρεί ότι εφαρμόζει στο σχολείο του και έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας η ομάδα συναντήθηκε στο κέντρο του Πόρτο και όλοι μαζί απολαύσαμε ένα ποτάκι έξω καθώς η βραδιά ήταν αρκετά ζεστή.

5η Μέρα 08/11/2019, Παρασκευή

Τελευταία μέρα του σεμιναρίου και ασχοληθήκαμε με ένα θέμα που τουλάχιστον φάνηκε ότι τους ενδιέφερε όλους πολύ. Το θέμα της διαχείρισης των σχέσεων και των συγκρούσεων στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Οι επιμορφούμενοι κατέθεσαν τις εμπειρίες τους και όλοι συμφωνήσαμε ότι το δυσκολότερο μέρος της ηγεσίας είναι να κρατά τις ισορροπίες και να διαμορφώνει αποτελεσματικές σχέσεις με όσους εμπλέκονται στη σχολική κοινότητα, ειδικά με τους γονείς. Προέκυψε επίσης απο τις καταθέσεις των συναδέλφων Διευθυντών, ότι οι σχέσεις γονέων – σχολείου είναι αυτές που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα και για το λόγο αυτό αναφερθήκαμε εκτενέστερα σε αυτές, αναφέροντας τρόπους για να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Τέλος ο Luca, έκλεισε τη τελευταία μας αυτή συνάντηση κάνοντας μια ανακεφαλαίωση όλων όσων αναπτύξαμε τις τελευταίες μέρες και ευχηθήκατε όλοι να τα ξαναπούμε σύντομα σε ένα επόμενο course.

Κλείνοντας αυτήν την ανασκόπηση θα ήθαλε να επισημάνω ότι την παράσταση του ταξιδιού αυτού την έκλεψε το Πόρτο. Μια πόλη ανεξάντλητη, πολύχρωμη, συναισθηματικά φορτισμένη, γεμάτη εκπλήξεις . Είναι από αυτές τις πόλεις που όσε μέρες και να κάτσεις δεν είσαι ικανοποιημένος και λες στον εαυτό σου φεύγοντας «Εγώ μια μέρα εδώ θα ξανάρθω……..».

Ευχαριστώ θερμά τη συνάδελφό μου Γιωργία Λιλιμπάκη, που μέσα από αυτό το πρόγραμμα μου προσέφερε αυτήν τη μοναδική εμπειρία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s