3η κινητικότητα – Paris, France, 20/01/2020- 24/01/2020

Τίτλος Σεμιναρίου:

ICT based classes

Συμμετέχουσα εκπαιδευτικός: Αλεξάκη Ελένη – Μαρία (ΠΕ80)

Φορέας επιμόρφωσης: Anatolia Education

1η Μέρα: Δευτέρα 20/01/2020

Τη Δευτέρα στις 9.00 συναντηθήκαμε με την επιμορφώτριά μας Esra Kayiksi, στο χώρο που θα γινόταν το σεμινάριο. Αφού γνωριστήκαμε όλοι οι συμμετέχοντες μεταξύ μας και παρουσιάσαμε τα σχολεία μας και την περιοχή μας, η επιμορφώτρια μας είχε ετοιμάσει κάποιες παρουσιάσεις σχετικές με το θέμα του σεμιναρίου, για να δούμε πόσο σημαντικά είναι τα διάφορα ICT tools και κατά πόσο αυτά μπορούν με διάφορους τρόπους να χρησιμοποιηθούν στην παιδαγωγική διαδικασία για να προσεγγίσουμε καλύτερα και ευκολότερα τους μαθητές μας.

Στη συνέχεια μας ζήτησε να κατεβάσουμε στην εφαρμογή Kahoot στο κινητό μας και να παίξουμε ένα quiz που είχε ετοιμάσει για μας, με θέμα τις χώρες μας (Ελλάδα, Ιταλία) και στην πορεία αφού το ολοκληρώσαμε μας έδειξε βήμα – βήμα πως να κατασκευάσουμε και εμείς ένα για τους μαθητές μας και πως να το αξιολογούμε.

Το απόγευμα κάναμε την πρώτη μας βόλτα στο πανέμορφο, φωτισμένο Παρίσι, φωτογραφίζοντας τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.

2η Μέρα: Τρίτη 21/01/2020

Η μέρα ήταν αρκετά γεμάτη. Επειδή στο σεμινάριο ήμασταν μόνο 4 άτομα και τελειώσαμε γρήγορα αυτά που η Esra ήθελε να μας μάθει, αποφάσισε να μας δείξει κάποια extra tools που ίσως να μας ήταν χρήσιμα. Κάναμε εγγραφή και μάθαμε να χρησιμοποιούμε τα προγράμματα Edmodo και Classdojo, τα οποία είναι κυρίως για δημιουργία μιας ψηφιακής τάξης και για να δίνεις μέσω αυτών τις εργασίες και ότι χρειάζεσαι στους μαθητές. Επίσης, μάθαμε να δημιουργούμε qr code μέσω του προγράμματος qrcode-generation, έτσι ώστε να προσεγγίζουμε καλύτερα τους μαθητές μας που πολλές φορές ξέρουν πολύ περισσότερα από μας για τις νέες τεχνολογίες.

Στο τέλος μας ζήτησε να κατεβάσουμε στα κινητά μας την εφαρμογή Actionbound και επειδή η Τετάρτη ήταν ελεύθερη μέρα για περιήγηση στην πόλη, μας έβαλε σαν «άσκηση» να γυρίσουμε όλο το Παρίσι ακολουθώντας τις εντολές του παιχνιδιού που είχε δημιουργήσει στο Actionbound. Το παιχνίδι ήταν σαν ηλεκτρονικός οδηγός για ξενάγηση στην πόλη. Περιλάμβανε ερωτήσεις για τα αξιοθέατα του Παρισιού και πολλές φωτογραφίες selfie που έπρεπε να τραβάμε σε κάθε αξιοθέατο που πηγαίναμε για να μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο «βήμα» του παιχνιδιού, με τελικό προορισμό να βρούμε κάποιες συντεταγμένες χρησιμοποιώντας το GPS.

3η Μέρα: Τετάρτη 22/01/2020

Την Τετάρτη δεν είχαμε σεμινάριο και έτσι αποφασίσαμε όλοι μαζί να πάμε εκδρομή στις Βερσαλλίες και το απόγευμα να περιηγηθούμε στην πόλη και να ολοκληρώσουμε το παιχνίδι του Actionbound.

4η Μέρα: Πέμπτη 23/01/2020

Η μέρα ξεκίνησε ευχάριστα με την επιμορφώτρια να ελέγχει τις απαντήσεις που δώσαμε στο quiz του Actionbound για το Παρίσι, για να δούμε ποιος από μας έκανε το καλύτερο σκορ. Επίσης συγκρίναμε τις φωτογραφίες που είχαμε βγάλει για τις ανάγκες του παιχνιδιού (από τα αξιοθέατα του Παρισιού) και συζητήσαμε πως περάσαμε την προηγούμενη μέρα.

Έπειτα η Esra μας ανέλυσε πως μπορούμε και εμείς να δημιουργήσουμε με το πρόγραμμα αυτό ένα «κυνήγι θησαυρού» για τους μαθητές μας και μας άφησε ελεύθερο χρόνο να συνθέσουμε ένα απλό, με λίγα βήματα και να το δώσουμε σε έναν άλλο συνάδελφο να το απαντήσει, για να δούμε αν το κάναμε σωστά και να διορθώσουμε τυχόν λάθη.

Μετά, μέσω του Weebly δημιουργήσαμε ένα προσχέδιο για το δικό μας προσωπικό blog και χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Quiver και με κάποιες παρουσιάσεις που μας είχε ετοιμάσει, είδαμε πως λειτουργεί η λεγόμενη επαυξημένη πραγματικότητα και ενθουσιαστήκαμε πραγματικά από τις δυνατότητες που μας δίνει, έτσι ώστε να εντυπωσιάσουμε και εμείς με τη σειρά μας τους δικούς μας μαθητές.

5η Μέρα: Παρασκευή 24/01/2020

Η τελευταία μέρα του σεμιναρίου ήταν πολύ χαλαρή. Συζητήσαμε για το κατά πόσο αποτελεσματικό ήταν το σεμινάριο και αν αποκομίσαμε χρήσιμα πράγματα για το σχολείο μας. Ο καθένας ανάλογα με την ειδικότητά του είπε ποιο από τα προγράμματα που μάθαμε είναι πιο σημαντικό και εύχρηστο για αυτό και με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε στο μάθημά μας.

Τέλος αφού η Esra μας έδωσε τα πιστοποιητικά παρακολούθησης του σεμιναρίου και βγάλαμε τις αποχαιρετιστήριες φωτογραφίες, ευχηθήκαμε όλοι να τα ξαναπούμε σύντομα, ίσως στο επόμενο σεμινάριό της με νέα, χρήσιμα ict tools!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s