5η κινητικότητα-Rome, Italy 16-20/08/2021

Τίτλος σεμιναρίου:

«Facing diversity : inclusive education strategies for students with fewer opportunities »

Συμμετέχουσα εκπαιδευτικός: Παντελάκη Ελευθερία (ΠΕ02)

Φορέας Επιμόρφωσης: NEW HORIZONS

Δευτέρα 16/08/2021

Θερμή υποδοχή από την υπεύθυνη του φορέα New Horizons Gabrielle Balsenau στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Ripa στην περιοχή Τrastevere της Ρώμης. Παρουσίαση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών μέσα από τη εικονική σχεδίαση του ατομικού τους προφίλ στο facebook με ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες που συνέβαλαν στο «δέσιμο» της ομάδας.

Συζήτηση για την έννοια της κουλτούρας και τα συστατικά στοιχεία της.

Αναφορά στη θεωρία του Edward Hall (intercultural iceberg)- δραστηριότητες σε ομάδες.

Τρίτη 17/08/2021

Παιχνίδι γνωριμίας: συγκέντρωση εμπειριών, δεξιοτήτων, προτιμήσεων και ενδιαφερόντων των συναδέλφων σε προκαθορισμένο χρόνο με τη συμπλήρωση  σχετικού ερωτηματολογίου.

Προβολή ταινίας μικρού μήκους, παραγωγή της ουγγρικής κυβέρνησης για στερεότυπα και προκαταλήψεις και σχετική συζήτηση.

Δραστηριότητα (σε  ομάδες): σενάριο: ταξίδι με τρένο για μία εβδομάδα με τρεις συνταξιδιώτες στην ίδια κουκέτα. Κάθε ομάδα έπρεπε να συμφωνήσει στην επιλογή τριών προσώπων από μία λίστα με προτεινόμενους συνταξιδιώτες και να αιτιολογήσει την επιλογή της. Επίσης, κάθε ομάδα επέλεγε και τρία πρόσωπα που θα απέρριπτε ως συνταξιδιώτες πάλι με αιτιολογημένη κρίση. Όλα τα  προτεινόμενα πρόσωπα ήταν φορείς συγκεκριμένων στερεοτυπικών χαρακτηριστικών.

Προβολή διασκεδαστικού  βίντεο με στερεότυπα που αφορούν όλους τους λαούς της Ευρώπης και σχετική συζήτηση.

Δραστηριότητα (σε ομάδες): κάθε ομάδα ανέλαβε να περιγράψει τρεις εικόνες ανθρώπων και να προτείνει δύο ερμηνείες για τα πρόσωπα αυτά , μια θετική , μία αρνητική και να αξιολογήσει τα συναισθήματα που της προκλήθηκαν.

Όλες οι δραστηριότητες ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και μας βοήθησαν να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε το πώς επηρεάζουν τη στάση και τη συμπεριφορά μας οι στερεότυπες αντιλήψεις.

Γεύμα σε πάρκο με χαρακτηριστικές γεύσεις από τις χώρες των συμμετεχόντων συναδέλφων μέσα σε μία ιδιαίτερα φιλική και θερμή ατμόσφαιρα –παιχνίδια (κουίζ, παντομίμα, ερωτήσεις σωστό ή λάθος) γνωριμίας των χωρών-συμβολικά δώρα.

Τετάρτη 17/08/2021

Επίσκεψη με λεωφορείο και ξενάγηση στη Villa d’Este, έπαυλη του 16ου αιώνα στην περιοχή Τίβολι, 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρώμης. Η Βίλλα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Θαυμάσαμε τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, μαγευτήκαμε από την κηποτεχνία στους εξωτερικούς χώρους και δροσιστήκαμε από τις αμέτρητες κρήνες και τα μνημειώδη σιντριβάνια.

Πέμπτη 19/08/2021

«ΚeyCompetences»: Παρουσίαση  του θέματος από την υπεύθυνη  Gabrielle Balsenau.

Δραστηριότητα (σε ομάδες) : κάθε ομάδα έπρεπε να φέρει εις πέρας σε προκαθορισμένο χρόνο εννέα «αποστολές» ( δημιουργία ιστορίας με κάρτες, δραστηριότητα με κύβους, επίλυση μαθηματικού προβλήματος, καλλιτεχνική δημιουργία-origami, εκμάθηση λέξεων σε διαφορετική γλώσσα, δημιουργία αφίσας για προβολή κοινωνικών θεμάτων, παιχνίδι ρόλων και  προτεινόμενα εκπαιδευτικά sites).Κάθε «αποστολή» αφορούσε την κατάκτηση μιας συγκεκριμένης δεξιότητας.

Παρουσίαση σχολικών μονάδων των επιμορφουμένων (α΄ μέρος).

Παρασκευή 20/08/2021

Συγκρούσεις: Παρουσίαση του θέματος από την υπεύθυνη Gabrielle Balsenau (κατανόηση του προβλήματος).

Τρόποι διαχείρισης συγκρούσεων. Οι μαθητές ως διαμεσολαβητές στο σχολικό περιβάλλον.

Διαφορές διαμεσολάβησης και διαπραγμάτευσης.

Δραστηριότητα (σε ομάδες): παιχνίδι ρόλων.  Κάθε ομάδα αποτελείται  από τρία άτομα με συγκεκριμένους ρόλους: του θύματος μιας διένεξης, του φίλου του και ενός τρίτου προσώπου που κρίνει την κατάσταση αντικειμενικά και προβλέπει την εξέλιξη της υπόθεσης σε διάστημα ενός έτους.

Παρουσίαση σχολικών μονάδων των επιμορφουμένων (β΄ μέρος)

Απόδοση πιστοποιητικών παρακολούθησης του σεμιναρίου στους επιμορφούμενους.

Ευχαριστώ πολύ την συνάδελφο Λιλιμπάκη Γεωργία που είχε την ευθύνη και το συντονισμό του συγκεκριμένου σχεδίου. Η συμμετοχή σε αυτό υπήρξε μία ιδιαίτερη και αξέχαστη εμπειρία που την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους συναδέλφους!

Σε ευχαριστούμε Εrasmus+!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s